Nu har vi röjt färdigt på grönområdet i Fleninge!

I Fleninge finns ett centralt beläget grönområde som Helsingborgs stad ansvarar för. Under 2024 hade staden en budget för att höja kvalitén i närparken. I detta projekt låg fokus på att värna om och öka den biologiska mångfalden, samt att skapa känslan av en områdespark till byborna och låta platsen bli ett grönt hjärta i mitten av byn.


Enkät och dialog

Vi vet att det är människorna som bor nära och använder grönområdet som är experterna. Vi gick därför ut med en enkät under januari 2024 för att få veta mer om området och för att få idéer om vart och hur vi ska arbeta med området. Vi bjöd även in till en träff på grönområdet för att kunna prata om platsen tillsammans med invånare. Stort tack till dig som deltog i enkäten eller träffade oss på plats!


Åtgärder

I enkäten framkom att blomster, fler och trevliga sittplatser, möjlighet till naturlek för barn och gallring bland befintlig växtlighet var något som många önskade.

Vi har planterat flera nya träd och blomsterbuskar, anlagt en ny mötesplats, flera sittplatser och ett picknickbord, lagt ut stenar och möjlighet till naturlek, och anlagt en ny grusad gång med spång över diket. Vi har även beskurit buskage, trädsäkrat och rensat sly runt dammen.

Vi kallade in experthjälp till planteringen av vårlök runt om i området, och Fleninge Förskolas barn kom och hjälpte till. Stort tack för hjälpen!


Invigning 16 november

Tack till er alla som trotsade regn och rusk och kom ut och firade färdigställandet av grönområdet med oss! Tipsrundan var mycket populär, och vi kontaktar de tre lyckliga vinnarna inom två veckor efter invigningen. Är du nyfiken på svaren på frågorna finns de att fälla ut här nedan.

1.Hur många blommande lökar har planterats i projektet?

1. 8 460 st
x. 550 st
2. 1 000 000 st


2. Vilken var den mest önskade åtgärden i enkäten som ni boende fick svara på i början på året?

1. Fler sittplatser
x. Ta bort de döda buskagen intill lekplatsen
2. Bygg ett utegym


3. I Fleninge ligger Sveriges första…. Ja, första vad då?

1. Miljöcertifierade förskola
x. Gästgivaregård
2. Motell


4. I samband med anläggningen var Helsingborg stad tvungna att söka dispens från Länsstyrelsen för att få genomföra de planerade åtgärderna. Detta eftersom hela området är skyddat. Varför är grönområdet skyddat?

1. Eftersom det finns sällsynta salamandrar i dammarna.
x. Eftersom pulkabacken är skyddad inom barnkonventionen.
2. Eftersom området ligger inom fornminnesskydd.


5. Vilken trädart med små kottar är det som växer intill dammarna i grönområdet (se foto) ?

1. Gran
x. Al
2. Lärk


6. I grönområdet finns flera dammar. Vem är det som tar hand och sköter dessa dammar?

1. Helsingborg stad
x. Länsstyrelsen
2. NSVA


7. Fleninge kyrka är ett viktigt landmärke i byn och är byggd i romansk stil. Från vilket århundrade tror man att kyrkan är ifrån?

1. 1100-talet
x. 1300-talet
2. 1800-talet


8. I grönområdet finns gamla stenrösen och stenmurar. Dessa murar är en historisk rest från när grönområdet användes som åker- och odlingsmark. Utöver att dessa stenmurar är vackra att se på har de ett otroligt stort värde för… Ja, för vem då?

1. För förskolebarnen som kan leka där
x. För turister
2. För den biologiska mångfalden


9. Fleninge by har ett strategiskt läge och ligger där två viktiga vägar möts. Dessa vägar finns markerade på kartor ändå från år 1684. I korsningen där dessa två vägar möts ligger Gästgivaregården Fleninge Gästis. Vad heter dessa vägar?

1. Fleningevägen &Västkustvägen
x. Välavägen & Djurhagshusvägen
2. Hyllingevägen & Kattarpsvägen


10. Hur många nya träd har vi planterat i projektet?

1. 17 st
x. 5 st
2. 55 st

Utslagsfråga: hur många ekollon ligger det i glasburken?

204 st

Skiss över planerade åtgärder

En skiss över planerade åtgärder i Fleninge grönområde

Planerade åtgärder i Fleninge grönområde.