År 2030 ska Helsingborg vara en klimatneutral stad – ett mål som vi bara kan nå tillsammans.
Under 2024 genomför vi klimatdialoger med invånare. Vi gör det för att bättre förstå vad Helsingborgs invånare behöver för att kunna bidra till ett klimatneutralt Helsingborg 2030.
Efter att hundratals helsingborgare har svarat på frågor om klimatet på olika evenemang och genom en digital enkät tar vi nästa steg under hösten 2024. Vi bjuder in invånare att delta i samtal i mindre grupper med utgångspunkt i de svar vi fått i tidigare dialoger.
Höstens klimatsamtal har blivit en utställning
Läs mer om höstens klimatdialoger och utställningen du kan besöka i december.
Målet: Helsingborg är klimatneutralt senast år 2030
Senast år 2030 ska Helsingborg inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser.
Vad behöver invånare för att kunna bidra i klimatarbetet?
Under 2024 genomför vi 25 klimatdialoger med olika grupper av invånare. Vi gör det för att bättre förstå vad Helsingborgs invånare behöver för att tillsammans kunna bidra till en klimatneutral stad år 2030.
Hur vill invånare bidra till ett klimatneutralt Helsingborg 2030? Vad behöver de för att det ska hända? Tillsammans utforskar vi frågor kopplade till resor, konsumtion och bostad. Finns det hinder för önskade förändringar i vardagen?
Syftet med dialogerna är att förstå invånares möjligheter, vilja och behov i deras bidrag till hela stadens klimatomställning. Vi ska också sprida kunskap om klimatet och samla in invånares tankar och idéer om staden i framtiden. Klimatdialogerna kan ge svar på hur vi i Helsingborg kan öka takten i omställningen.
När vi sammanställt all den input vi fått kommer vi att dela våra lärdomar och insikter här på dialogsajten.
Projektet klimatdialoger genomförs med stöd av Energimyndigheten och Vinnova.
Synpunkter på förslaget till ny Klimat- och energiplan sammanställs inför beslut
Under perioden 4 april till 4 juli var Helsingborgs nya klimat- och energiplan ute på remiss. Det betyder att du och andra invånare, experter, näringsliv och föreningar kunde tycka till om förslaget. Synpunkterna tas med i arbetet med att göra färdigt förslaget till planen innan den ska beslutas i kommunfullmäktige i höst. Synpunkterna, som har kommit in här på dialogsidan, har sammanställts och lämnats till de politiska grupper som förbereder klimat- och energiplanen inför beslut.
Klimat- och energiplanen är kommunkoncernens styrdokument för stadens klimatomställning. Eftersom den nuvarande klimat- och energiplanen gäller 2018-2024 ska kommunfullmäktige besluta om en ny för perioden 2025-2030.