Ändring av översiktsplan för södra staden
Översiktsplanen är kommunens viktigaste långsiktiga styrdokument för fysisk planering. Just nu arbetar vi med en ny översiktsplan för Helsingborgs södra delar. Från 5 februari till och med 7 april 2024 var förslaget till översiktsplanen på samråd.
En översiktsplan beskriver utvecklingen av den fysiska miljön på lång sikt. Den vägleder hur mark- och vattenområden ska användas samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Stadsplan södra staden är en ändring av Helsingborgs översiktsplan som omfattar områdena Helsingborg C, Oceanhamnen, Västhamnen, Hamnen, Universitetsområdet, Husarområdet, Gåsebäck, Ramlösa station, Planteringen och Miatorp.
Planförslaget var på samråd 5 februari–7 april 2024
Mellan 5 februari och 7 april 2024 kunde du som bor, är verksam i eller har synpunkter om området tycka till om förslaget till översiktsplanen. Vi bjöd in till ett antal träffar där vi berättade om planförslaget, lyssnade in åsikter och svarade på frågor, bland annat på Planteringen och Stadsbiblioteket.
Den 4 april var Stadsplan södra staden temat på HBG Live, en öppen talkshow som arrangeras av Campus Helsingborg och Helsingborgs Dagblad. På samma tema gör de en podd som är öppen för alla att lyssna på. Här är del ett av fem: "Hur ska det nya Helsingborg utformas?"
Du som prenumererar på HD kan se HBG Live "Södra Staden 2050 – hur ska Helsingborg se ut?" i efterhand.
Vi bearbetar planförslaget
Nu fortsätter vi arbetet med översiktsplanen, genom att sammanställa och bemöta synpunkterna som kom in under samrådsfasen. Nästa steg i processen är att genomföra en granskning av planförslaget. Under granskningen kan du ta del av det bearbetade planförslaget och har återigen möjlighet att lämna synpunkter.
Här nedanför kan du ta del av förslaget till översiktsplanen
Stadsplan södra staden i korthet
Tidslinje
-
Tidslinjepost 1 - complete
Tidig dialog
2022
-
Tidslinjepost 2 - complete
Samråd
5 februari–7 april 2024
-
Tidslinjepost 3 - active
Bearbetning av översiktsplanen
-
Tidslinjepost 4 - incomplete
Granskning
2025
-
Tidslinjepost 5 - incomplete
Planen antas av kommunfullmäktige
-
Tidslinjepost 6 - incomplete
Planen vinner laga kraft
Om översiktplanering
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen, vilket styrs av plan- och bygglagen (2010:900). En översiktsplan är inte juridiskt bindande men ska ge långsiktigt stöd och underlag underlag för kommande planering (till exempel i bygglov och detaljplaner). Översiktsplanen ger invånare, näringsliv och myndigheter vägledning i hur kommunen kommer att ställa sig till olika förfrågningar.
I den kommunövergripande översiktsplanen, ÖP 2021, redovisar vi tydliga strategier och övergripande geografiska ställningstaganden. Det innebär att översiktsplanens markanvändningskarta inte i detalj redovisar samtliga ställningstaganden och avvägningar på varje enskild yta, utan att många avvägningar får ske i kommande planering.
Kommunfullmäktige ska varje mandatperiod ta ställning till om översiktsplanen är aktuell eller ej genom att ta fram och anta en så kallad planeringsstrategi. Den bidrar till att vi kan fånga förändrade förutsättningar genom att vi har en kontinuerlig översiktsplanering som håller planen aktuell.