Hoppa till huvudinnehåll

​Känner du dig ensam? Det är du inte ensam om!

Ofrivillig ensamhet är när man är ensam oftare än vad man skulle vilja vara. Det är vanligare än man tror. Ensamhet leder till att man mår sämre både fysiskt och psykiskt. Man kan ha lättare eller svårare att ta nya sociala kontakter, exempelvis om man är en blyg person eller om man känt sig ensam länge. Omtanke Helsingborg undersöker vad personer behöver för att ta steget och komma ur ensamheten.

Vi har undersökt vad ensamma behöver för att ta steget från ensamhet till gemenskap

Under det senaste året har vi undersökt vad ofrivilligt ensamma behöver för att ta steget från ensamhet till gemenskap. Kartläggningen har gjorts genom djupintervjuer med invånare som har erfarenhet av ofrivillig ensamhet samt med personal som möter ensamma i sitt arbete. En enkät till invånare och personal har också bidragit med viktig information.

Vill du vara med att testa lösningar?

Just nu söker vi personer som vill testa självhjälpsgrupper - både som deltagare och igångsättare. Vi söker också testare av hemsidan för ensamma.

Vi testar lösningar!

Just nu testar vi olika lösningar på hur vi kan hjälpa människor att gå från ensamhet till gemenskap. Du kan läsa om lösningarna nedan.

 • Självhjälpsgrupper

  Vi håller på att testa ett självhjälpshus i Helsingborg! Ett självhjälpshus är en plats där människor träffas och stöttar varandra utan professionell ledning. Den är en verksamhet som bygger på frivillighet och att människor vill hjälpa varandra.

  Vi har inspirerats av Självhjälpshuset Solkatten i Göteborg, som har funnits i 26 år, www.sjalvhjalp.com

  Just ni letar vi både igångsättare och personer som vill delta i självhjälpsgruppen.

 • Hemsida för att bryta ensamhet

  Vi har tillsammans med designstudenter och invånare tagit fram en prototyp för en hemsida som ska vara till hjälp att bryta ensamhet.

  På sidan presenteras de möjligheter till stöd och social gemenskap som finns både för den som är ensam och för den yrkesverksamma som möter den som är ofrivilligt ensam.

  Sidan kommer att lanseras under våren 2023.

 • Pratcafé

  Ett pratcafé är ett café där alla pratar med varandra och där alla är välkomna! Här kan du lära känna nya människor. Känn dig alltid varmt välkommen in på en fika och ett gott snack som förlänger livet!

  Vi fikar, spelar spel eller bara pratar. Varmt välkommen!

  • Var? I lokalen @Söder på Håkan Lundbergs gata 17 i Helsingborg
  • När? Torsdagar kl 12.00-19.00 och lördagar kl 12:00-16:00.

  Skulle vilja vara värd på Pratcaféet? Kontakta oss så berättar vi mer.

 • Snackebord

  Ett bord där det finns hjälp att starta småprat med någon du ännu inte känner!

  Var finns det snackebord?

  • På Stadsbiblioteket, i cafeterian.
  • Snart finns ett bord på Mindpark, Bredgatan 11.

  Vill du ha ett snackebord på ditt café/konditori på stan?

  Kontakta oss!

 • Workshop för föreningar och mötesplatser

  Vi testar att erbjuda en workshop som kan hjälpa föreningar och mötesplatser att bli mer välkomnande och inkluderande och på det viset få fler medlemmar.

  Vi har utgått från en utbildning som tagits fram av Volontärbyrån. I utbildningen finns övningar där man får tänka till och granska sin verksamhet och se med nya ögon hur inkluderande man egentligen är i praktiken. Vi erbjuder denna workshop till alla föreningar och mötesplatser i Helsingborg.

  Vill din förening delta? Kontakta oss!

Telefonnummer
Helsingborg kontaktcenter: 042-10 50 00

E-post
kontaktcenter@helsingborg.se

Hemsida:
https://helsingborg.se/

Organisationsnummer: 212000-1157