​Känner du dig ensam? Det är du inte ensam om!

Vi vill ta reda på hur vi kan hjälpa varandra att vara mindre ensamma.

Ofrivillig ensamhet är när man är ensam oftare än vad man skulle vilja vara. Det är vanligare än man tror. Många har fått känna på vad det är att vara ensam under coronapandemin. Ensamhet leder till att man mår sämre både fysiskt och psykiskt.

Man kan ha lättare eller svårare att ta nya sociala kontakter beroende på t ex att man är en blyg person, att man varit ensam länge eller av andra anledningar. Vad skulle du behöva för att ta steget och komma ur ensamheten? Vad skulle hjälpa dig?


Vi vill förstå vad ensamma behöver för att ta steget från ensamhet till gemenskap

Under våren har vi undersökt vad ofrivilligt ensamma behöver för att ta steget från ensamhet till gemenskap. Kartläggningen har gjorts genom djupintervjuer med invånare som har erfarenhet av ofrivillig ensamhet samt med personal som möter ensamma i sitt arbete. En enkät till invånare och personal har också bidragit med viktig information.

Vi testar lösningar! Nu startar vi upp ett Pratcafé!

Vi testar; Helsingborgs första Pratcafé!

Vad är ett pratcafé? Ett café där alla pratar med varandra. Hit är alla välkomna. Det är roligare att vara fler än en. Här lär vi känna nya människor

Vi fikar, spelar spel eller bara pratar och bestämmer tillsammans vad vill göra med och i lokalen.

Här är det inte dyrt att fika.


Var? I lokalen @ Söder på Håkan Lundbergs gata 17 i Helsingborg

När? Vi börjar med att ha öppet onsdagar mellan kl 9:00-16:30, sen bestämmer ni som kommer hur vi vill utveckla.

Start? Onsdagen den 9 februari.


Varmt välkommen!

En kvinna välkomnar in genom dörren till Pratcaféet.

Välkomna!

Omtanke Helsingborg på H22, kom och delta!

Illustration H22

Vi kan tillsammans hjälpas åt att minska den ofrivilliga ensamhet som många helsingborgare befinner sig i- kom till oss under H22 City Expo så kan vi gemensamt bidra till en förändrad umgängeskultur i Helsingborg. Du har möjlighet att påverka och hjälpa till att förändra. Vi ger dig tipsen!


Under veckan den 13-19 juni kommer projektet att finnas i ett stort tält i Slottshagen, parken vid Kärnan. Det kommer att finnas en "hållplats" där du kan möta upp andra som vill ha sällskap när de vill upptäcka H22.


Du kan också t ex:

- Prova att slå dig ned vid ett snackebord och träna dig i att småprata med människor du inte känner med hjälp av olika småprats-tips.

- Spela ett sällskapsspel där du får gå i en ensam persons skor genom att klättra på stegar uppåt eller åka rutschkana nedåt. Efteråt kanske du kan undvika att vara någons rutschkana nedåt och istället vara en stege uppåt för någon du har i din närhet.

- Du får möjlighet att ta del av en kort utbildning som ger dig tipsen du behöver för att du i ditt vardagsliv med enkla medel ska kunna bidra till en omtänksammare stad. Du får ett bevis med dig som visar att du nu är en omtänksam helsingborgare.

- Bjud in dina drömgäster till ett midsommarbord som vi dukar upp i Slottshagen! Kanske har du en tom stol vid ditt midsommarfirande som någon i ditt nätverk kan bjudas in till? Vi ordnar inbjudningskortet!

En omtänksam stad skapar vi tillsammans! Varmt välkomna!
Ensam kvinna på bänk